domingo, enero 20, 2008

Nus i nusos en imatges

http://www.lamanyana.es/web/html/lanoticia.html?id=78889&seccio=ateneu&fecha=2008-01-20&sortida=00:00:01
Lleida - F.G.  2008-01-20

El Diccionari de Símbols associa la corda amb la vida i el nus amb l’experiència. Com si d’una corda es tractés, Joan Porredon afegeix a aquests elements els cossos nus de 30 models de diferents edats plantejant una simbiosi entre la simbologia de la vida i l’experiència i la pròpia realitat dels models i les persones fotografiades. Tot plegat dóna de si Nusnu, un projecte expositiu inaugurat a la Cerverina d’Art que ara es pot veure al Centre de Cultures Transfronterer del Campus de Cappont.



Per Joan Porredon la corda –símbol de la vida– és una bona metàfora per confrontar-la amb el nus, que representa les experiències vitals, unes experiències que, com la literatura, projecta realitats viscudes, desitjades, positives i també negatives. A tot això, el fotògraf de Cervera –que treballa en el món de la imatge com a càmara de TV3– hi suma els cossos nus. Són cossos de 30 models que, prèviament, han tingut una llarga entrevista amb l’autor. Potser la paraula exacta seria una conversa. Amb les definicions que cada model feia de si mateix, Joan Porredon construeix la biografia de cada fotografia, una biografia en imatges que retrata la forma de ser dels models o alguna experiència o característica de la seva vida.
Nusnu, però, no és un projecte tancat. Més aviat al contrari. Després de Cervera, Terrassa i Lleida, l’autor es proposa portar l’exposició a altres ciutats catalanes. Si ara ja compta amb una trentena de fotografies, Joan Porredon explica que ja té en ment altres imatges. De fet, l’autor planteja Nusnu com un projecte obert on tothom hi té cabuda. I és que Joan Porredon té la intenció d’editar un llibre amb aquest projecte expositiu on comparteix aspectes de la vida i de la personalitat –a més de les hores de sesions fotogràfiques– amb els models que volen participar en el seu projecte artístic.
En l’exposició de Joan Porredon les cordes –i en extensió, els nusos– es combinen amb els cossos nus dels i les models. Algunes cordes –o alguns nusos– apareixen en forma de flor, com si d’un camp es tractés; altres són el llit on reposa el cos despullat d’una model. En altres casos, el nus surt, a mode de cordó umbilical, del cos de la model embarassada, mentre que la corda convertida en la metàfora del cos en extensió o com a símbol del caminant protagonitza altres fotografies. D’alguna manera, segons diu l’autor, “la nuesa i els nusos ens igualen”. Aquesta és la màxima sobre la que pivota tota l’exposició, en una amalgama d’imatges molt plàstiques on cada fotografia és la metàfora d’alguna experiència o un desig vital.
Pel que fa a l’autor, Joan Porredon, es dedica professionalment al món de la imatge. Actualment treballa com a càmara en diversos dramàtics de TV3. Un dels darrers projectes en el que ha participat és la gravació de Porca misèria, la sèrie dirigida i protagonitzada per Joel Joan que ha estat durant quatre temporades en antena.

No hay comentarios: