http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=26842345
Diari Segre
Els treballs han descobert els colors originals del rellotge
10-02-08 18:40 - Xavier Santesmasses
El vel d'estructures metàl·liques i bastides que, durant tot un any, han cobert el campanar de Cervera amb l'objectiu de reparar la pedra i recuperar les arcades i finestrals gòtic s'ha retirat aquesta setmana passada, coincidint amb la celebració dels Completes. A falta d'uns acabats interiors, l'obra posa punt final a deu anys de recuperació de la seu catedralícia. Aquest últim treball, a més, s'ha vist premiat amb la descoberta, sota les múltiples capes de pintura del rellotge, dels colors originals amb els quals va ser dissenyat. Es tracta d'un fons de color coure i adornaments blaus.
Segons el medievalista de Guissona, Pere Verdés, l'encarregat de dissenyar i aixecar el campanar va ser Pere Vallebrera, ho va fer en 6 anys a partir de 1420. Segons l'historiador Agustí Duran Sanpere el seu sistema constructiu és molt semblant al de Seu de Lleida i el del Miquelet de València. És una estructura de planta octogonal i disposa 174 esglaons d'una estreta escala de caragol que contrasta amb el grossor de la torre. El seu cost va ser de 4.500 florins "de bon or d'Aragó". Segons un document publicat en 1986 per un col·lectiu d'estudiosos de la capital de la Segarra, ja llavors es va instal·lar el primer rellotge mecànic, fins a aquell moment "un home tocava manualment cadascuna de les 24 hores guiat per un rellotge de sorra". Els treballs van culminar amb la instal·lació de les actuals campanes fabricades entre 1423-1433 per Mateu de l'Om i Pere Font i les vidrieres facturades entre 1413 i 1426 per l'artista francès Coli de Maraia.
El projecte de recuperació de Santa Maria del Coll de les Savines va començar fa una dècada i en la seva execució s'ha invertit més de dos milions d'euros. L'última fase, el campanar, que corona el projecte, ha comptat amb un pressupost de 240.000 euros.
lunes, febrero 11, 2008
Cervera reestrena campanar i posa punt i final a una dècada d'obres a la col·legiata gòtica de Santa Maria
Etiquetas:
campanar,
Cervera,
Lleida,
Pere Vallebrera,
Segarra
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario